Kutatók éjszakája 2022 a BME-n

2022.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

Idén szeptember 30-án és október 1-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében rendezték meg 2005-ben. Härtlein Károly, a intézet későbbi mesteroktatója tette a legtöbb erőfeszítést annak érdekében, hogy elinduljon a programsorozat. 2003-ban Németországban találkozott először azzal az európai uniós kezdeményezéssel, amelynek keretében egy napra megnyitották a kutatóhelyeket a nagyközönség előtt. Amikor 2005-ben a Fizika Nemzetközi Évét rendezték, a mesteroktató az Eötvös Loránd Fizikai Társulat kommunikációért felelős főtitkárhelyetteseként szorgalmazta a szélesebb közönséget megcélzó előadások megszervezését. A Mindentudás Egyeteme program csapata, valamint a Puskás Tivadar Távközlési Technikum oktatói fogtak össze a BME-vel, hogy útjára indítsák azt az eseménysorozatot, amely mára önálló márkanévvé nőtte ki magát, és nélkülözhetetlen az ismeretterjesztésben.

Az első Kutatók Éjszakája kora délutántól éjfélig tartó előadássorozat volt, amely bemutatta egy-egy tudós életpályáját: egy TDK-zó diákkutató, egy doktorandusz, egy kutatóorvos majd egy professzor emeritus beszélt kutatásairól. Közöttük általános iskolai, középiskolai, majd egyetemi.

A Kutatók Éjszakája programjain szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

További információ itt érhető el:

https://kutatokejszakaja.hu/

A Kutatók éjszakája alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a részletezett tudományos események kerülnek megrendezésre.

Szeretettel várjuk minden rendezvényünkön.

„Fizika nem azért van, hogy gyötörjük vele a gyerekeket. Jóléti társadalmunk erre a tudásra, mint alapra épül.” Beszélgetés Härtlein Károllyal, az évente megrendezett Kutatók Éjszakája ötletgazdájával.