Dr. Vokony István: A Villamos Energetika Tanszék docense, a Pro Progessio OTDK 2018-as Tanári Ösztöndíjasa, az MTA-BME-E.ON Célzott Lendület FASTER kutatócsoportjának tagja, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szakmai és Tudományos Bizottságának elnöke.

Molnár Martin: A Villamos Energetika Tanszék végzős villamosmérnök BSc hallgatója és demonstrátora, az Energetikai Szakkollégium Villamosenergia-rendszerek Szakmai Műhelyének vezetője.

A mozifilmekben és sorozatokban szereplő hackerek vajon a valóságban is az ott látható módon ,,végzik munkájukat”? Milyen indítékai és lehetséges célpontjai lehetnek egyáltalán egy hackertámadásnak? A világszerte egyre nagyobb teret nyerő IoT eszközök az automatizálás révén kényelmessebbé és megbízhatóbbá teszik mindennapjainkat, azonban az internethez való csatlakozásuk miatt nagy veszélynek vannak kitéve a kibertérben. A modern villamosenergia-rendszerek is nagy számban alkalmaznak ilyen okos berendezéseket, amelyek viszont kiberbiztonsági kockázatot jelentenek a hálózat számára. Ennek oka, hogy a nem megfelelően védett eszközöket gyakorlott hackerek könnyedén feltörhetik, és fizikai károkat okozhatnak a villamosenergia-rendszerben. Szélsőséges esetekben ezek a támadók akár a hálózat egy részét teljesen le is béníthatják, így az érintett területeken a fogyasztók hosszú ideig áram nélkül is maradhatnak, amely pedig társadalmi és gazdasági problémákhoz vezethet. Az előadásban feltárásra kerülnek a kiberbűnözők lehetséges motivációi, a potenciális célpontok, és a hallgatók megismerkedhetnek néhány híresebb villamosenergia-rendszer ellen elkövetett hackertámadással is.

Az előadás időtartama 15-20 perc, melyet követően 10-15 percet biztosítunk az esetleges kérdések tárgyalására.