Orosz Gergely: a BME doktorandusza, atomerőművek termohidraulikáját vizsgálgatja. Munkájában vagy 3D-s modelleket épít, vagy izgi lézeres kísérleteket csinál.

A FINE a Kutatók Éjszakáján minden érdeklődő korosztálynak igyekszik kielégíteni a kíváncsiságát. Az idei évben mi is igyekszünk az online térben megvalósítani programjainkat. Eddig papíralapú kvízeinket a különböző korosztálynak különböző kategóriákban online formában tesszük elérhetővé, melyet csoportokban tudunk átbeszélni. A kvízeket videókkal, animációkkal fogjuk illusztrálni.

A fiatalabb korosztályok körében a 3D- nyomtatott makettjeink igazán sikeresek. A makettek a jövőben épülő VVER-1200-es atomerőművi blokkok telephely és blokk konstrukcióját mutatják be. Az egyszerűsített makett szétszedhető elemeit összekeverve adtuk át az érdeklődő gyerekeknek, így a makett összerakása közben játszva tanulták meg az erőmű működésének és biztonsági filozófiájának alapelveit. Ezt online átadva és közben magyarázva lehet megérteni az atomerőmű felépítését. Emellett lehetőség szerint online legózást szeretnénk tartani, mely során egy atomerőművet építhetnek meg az érdeklődők.