Dr. Gergely Szilveszter, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének docense. Fő kutatási területe a közeli és analitikai infravörös spektroszkópia és mikroszkópia, különös tekintettel a sokváltozós adatelemzésre. Kutatási témái – a BME hagyományait követve – számos ponton kapcsolódnak a hazai ipar és mezőgazdaság különböző szegmenseihez ott, ahol a gyors, roncsolásmentes infravörös technikákra és a tudásintenzív megoldásokra szükség van. További érdekességek

Slezsák János, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének tanársegéde.

Tudtad, hogy a fehér fényben van a legtöbb szín? És hogy mi van ott, amit nem látunk, a vörös alatt és az ibolyán túl? Elég jó a szemed, hogy lásd az árnyalatnyi különbségeket? És ha elfárad, hogy látnak a gépek helyetted? A színeken inneni és túli világokat is bemutatjuk olyan példákon keresztül, ami minden nap körülvesz - hogy láss, ne csak nézz.

Laborlátogatás keretében a műszaki és a természettudományok (fizika, kémia, biológia és matematika) metszetében mutatjuk be a látható (Vis), a közeli és középinfravörös (NIR és MIR), valamint az ibolyántúli (UV) tartomány alkalmazhatóságát. Egyszerű, a résztvevők által is elvégezhető kísérletekkel szemléltetjük, hogyan működik távirányító (NIR), hogyan ellenőrizhető a bankjegyek és a tabletták eredete (UV), hogyan bontja fel a fehér fényt a prizma, ill. szűrhető ki egy-egy szín (Vis). Bemutató jelleggel infravörös spektroszkópiai mérések végezhetők sokváltozós adatelemzéssel készült matematikai modellekkel például kenőzsírok nitrogéntartalmának meghatározására (MIR), miközben a mikroszkóppal kőzetekről, például ásványi olajt keresve, történhet képalkotás (Vis/NIR/MIR). Kreatív foglalkozás során színsorokat kell megfelelő sorrendbe tenni (például modellezve a motorolajokat) és színtévesztő teszteket lehet elvégezni (Vis). A támogató ipari partner (MOL Nyrt.) laboratóriumaiban és telephelyén készült rövidfilmek segítségével az infravörös spektroszkópia, valamint a gépi látás (machine vision) ipari környezetben is bemutatásra kerül szemléltetve az akadémiai és az ipari szféra együttműködését és az ezáltal megvalósuló gyors, vegyszer- így roncsolásmentes, nagy áteresztőképességű, hatékony optikai spektroszkópiai módszereket.

A program a 2019-1.3.1-KK-2019-00004 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a 2019-1.3.1-KK pályázati program finanszírozásában valósult meg.

A színeken innen és túl – avagy a nem látható fény varázslatos világa