Dr. Halász György

Hajas Katinka 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szobrász szakán. Számos ösztöndíjat nyert; részt vett észt és német rezidenciaprogramokban is, munkái nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi kiállításokon is megjelennek. A rezidenciaprogramban az anyagtan, anyagszerkezet témában fog dolgozni Dr. Halász György témavezetővel.

A rétegződés rendje a természetben, az építőanyagok világában és a tájképek struktúrájában sok hasonlóságot mutat. Amellett, hogy szép és dekoratív felületekkel találkozunk, ezek mögött a struktúrák mögött - akár az ember, akár a természet alkotta őket - egy második jelentéstartalmat is felfedezhetünk.

A kutatók éjszakáján ezekről a párhuzamokról lesz szó, valamint olyan “tájképek” készítésére lesz lehetőség, ahol különböző szemes anyagokat (kavicsok, granulátumok) használunk majd képalkotásra. A látogatók egy puha agyaglapra tetszőleges kompozíciót készíthetnek, amit elkészülte után egy hordozóanyaggal felöntünk. A kötési idő letelte után (kb. 15 perc) a képeket haza lehet vinni.

Ezen a programon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Művészeti Rezidenciaprogramja mutatkozik be, melynek keretében a BME kutatói művészekkel működnek együtt, hogy feltárják a különböző tudásterületek kapcsolódási pontjait.