A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen több csoport is foglalkozik kvantumtechnológiával, ez a rendezvény a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar kvantumkommunikációs eredményeire és terveire koncentrál a vezetékes kvantum alapú kulcsszétosztás, a szabadtéri kvantumkommunikáció és a kvantum alapú véletlenszám-generátorok területén. A rendezvényen áttekintjük a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium (KNL) BME VIK-hez kapcsolódó kvantumkommunikációs eredményeit és jövőbeli terveit, és kitérünk a 2023 januárjában induló Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) VIK-hez kapcsolódó terveire is.

Tervezett program:

Köszöntő Charaf Hassan, az MTA doktora, dékán, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Kvantumkommunikációs küldetésünk Bacsárdi László, laborvezető, BME HIT Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium (BME HIT)

Hazai távolsági rekordok folytonos változójú kvantumkulcsszétosztásban Márton Botond László, mesterszakos hallgató, BME VIK

Kvantumcsatorna integrálása meglévő optikai távközlési hálózatokba Sóki András, alapszakos hallgató, BME VIK

Összefonódásmegosztáson alapuló útvonalválasztás a jövő kvantumműholdas hálózataiban Mihály András, mesterszakos hallgató, BME VIK

Kvantuminformatika a BME VIK megújult oktatási portfóliójában Imre Sándor, MTA lev. tagja, tanszékvezető, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék (BME HIT)

Hogyan tovább? Kérdések és válaszok