Magyar Tudomány Ünnepe a BME-n

2020.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2020 novemberében 17. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2020” című országos és határon túli programsorozatot, amelynek idei mottója: „Jövőformáló tudomány”.

A kiemelt programok egyfelől az újtípusú koronavírus-járvány okozta helyzetből való kiutat vázolják a tudomány eszközeivel, másfelől az életminőség fenntartását célzó tudományos kutatás rendszerszerű tevékenységét ismertetik, és az átütő tudományos felfedezéseken keresztül kívánnak irányt mutatni a társadalom és a döntéshozók számára a várható jövőképről. Az idei rendezvénysorozat kiemelt értékként hirdeti a tudomány rendszerközpontú szemléletét, amely lehetővé teszi, hogy amennyiben a tudomány időnként szükségszerűen meghaladja a korábbi eredményeit, alkalmazkodni lehet hozzá társadalmi szinten is. Ez a rendszerközpontú szemlélet jelenti többek között a tudomány stabilitását a társadalom számára, és ezáltal teremt időtálló értéket a tudományos eredményeket felhasználók számára.

A tudományünnep másik kitüntetett célja, hogy hangsúlyozza a perspektívaváltás létjogosultságát az új tudományos módszerek és a paradigmaváltással együtt járó szemléletváltozás kialakításában. Napjainkban nem elegendő a közeljövő eredményeit előrevetíteni, mert a fenntarthatóság nagyobb távlatokban mérhető. Ez a felelős tevékenység folyamatos együttműködést feltételez és kíván az egyetemek, a tudományos szervezetek, a kutató- és fejlesztő hálózati intézmények, az ipari kutatóhelyek és a kormányzati szervek képviselői között, összhangban az MTA küldetésével.

A tudományünnep további célja, hogy azt az értékrendet hirdesse, miszerint az anyanyelvre épülő, versenyképes tudás megteremtése a nemzeti összetartozás alapja, a fejlődés szempontjából tekintve nemzeti érdek, melynek elősegítése kitüntetett célkitűzése az Akadémiának.

A mottó a kutatói pálya legfőbb motivációját is hangsúlyozza, a kutatói tevékenységnek azokat az eredményeit hozza a fiatalok látóterébe, amelyekkel kivételes esetben megváltoztathatják az emberek életét.

Kiemelt témakörök:

  • az aktuális víztudományi kérdésekre vonatkozó megoldási alternatívák a döntéshozókkal együttműködésben;
  • az 5G-sugárzás komplex egészségügyi, társadalmi, technológiai, fizikai hatása;
  • kutatónők a járvány frontvonalában;
  • alapkutatás–fejlesztés–innováció kapcsolata a vakcinatervezésben;
  • az emberiség történetét meghatározó nagy járványok;
  • hálózatmodellek a koronavírus-járvány kivezetésének szolgálatában;
  • a környezet és a gazdaság szimbiózisának lehetőségei és kihívásai a járványhelyzet után;
  • a digitalizált oktatás jelene és jövője;
  • az anyanyelvi megértés elmélyítésének lehetőségei;
  • a napkitörések vizsgálata és lehetséges hatásuk a földi infrastruktúrára a jövőben

További információ itt érhető el:

http://mta.hu/tudomanyunnep

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a részletezett tudományos események kerülnek megrendezésre.

Szeretettel várjuk minden rendezvényünkön.