Kutatók éjszakája 2022
Műszaki biokémia – alkalmazott mikrobiológia
- A rendezvény típusa: Csak személyes jelenléttel látogatható
- A rendezvény időpontja: 2022. szeptember 30. 20:00-21:30
- A rendezvény helyszíne: 1111 Budapest, Budafoki út 6-8. F épület, FE lépcsőház földszint (F épület Szent Gellért térhez közelebbi szárny, közvetlanül az utcai kapunál lévő épületi ajtónál)
- A jelentkezés helyszíne: REGISZTRÁCIÓ
- Szervező intézmény(ek): BME VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
- Programfelelős: Dr. Németh Áron
- Előadó(k): Eszterbauer Edina, Tóth Pál
- Regisztráció, létszámkorlát szükséges-e: Igen, Max. 15 fő
Szinopszis, összefoglaló, programterv
Eszterbauer Edina: Tanulmányait a Budapest Műszaki és Gazdasági Tudomány Egyetemen a Vegyész és Biomérnök Karán MSc biomérnökként 2022ben fejezte be. Jelenleg a BME VBK ABÉT tanszéken folytatja doktori tanulmányait alternatív édesítőszerek innovatív biotechnológia előállításának vizsgálata címmel.
Dr. Németh Áron: Docens, munkáját a jogelőd Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszéken kezdte. 2002-ben végzett biomérnökként Alkalmazott Biotechnológia Szakirányon, majd 2008-ban szerzett PhD fokozatot summa cum laude minősítéssel. Enzimes és mikrobiális technológiák fejlesztése, modellezése és léptéknövelése a fő kutatási és oktatási területe. 7 éve vezeti a Fermentációs Félüzemi Kutató csoportot.
Tóth Pál: Tanulmányait a Budapest Műszaki és Gazdasági Tudomány Egyetemen a Vegyész és Biomérnök Karán MSc gyógyszervegyész-mérnökként 2019ben fejezte be. Jelenleg a BME VBK ABÉT tanszéken folytatja doktori tanulmányait kozmetikai és étrendkiegészítő komponensek fermentációs előállításának vizsgálata címmel.
A látogatás során bemutatjuk, hogy az alaptudományok (kémia, biokémia, biológia) folyamatai és jelenségei hogyan befolyásolják a termelő biotechnológiai folyamatokat. Milyen szabályozástechnikai trükkökkel lehet például rávenni a hétköznapi élesztőt, hogy alkohol helyett biomasszát termeljen vagy egy algát, hogy a napfény helyett ecetet egyen.